Hval har alltid vært en stor facinasjon. Her er ei liste over de hvalene vi har sett - dog etter 2008. Disse har vi nødvendigvis ikke snorklet eller dykket med som er kriteriet for å få en ny art inn i hai-lista vår.
En av de mest minnerike hval opplevelsene hadde vi på Great Barrier Reef hvor 4 dverg vågehvaler kom å tittet på oss rundt dykkebåten. De svømte nyskjerrig fram og tilbake og var på det nærmeste 2-3 meter fra oss.
Arter vi har sett
Orca - Spekkhogger(Orcinus Orca)Topp ↑
En drøm blir til virkelighet
Etter å ha sett spekkhoggere for første gang som 8-åring i Sea World i Miami lærte Hege at Spekkhogggere finnes ville i Norge. Siden da har det vært en drøm å få oppleve disse spektakulære dyrene i våre egne farvann.
Vi dro til Andøya i januar 2016 for å se spekkhoggere og kanskje noen knølhval, men på grunn av uvær ble det desverre en bomtur hvor vi ikke fikk sett noen ting.
De siste årene har spekkhoggere og knølhval kommet inn i Kaldfjorden i Troms, og dette skulle bli vår neste mulighet.
Ikke bare fikk vi sett spekkhoggere, vi fikk sett de virkelig på nært hold over lang tid. Flokken jobbet med en sildestim og lot oss være tilskuere til etegildet. En opplevelse for livet!
Observasjoner
Short-finned pilot whale - Kortfinnegrindhval(Globicephala macrorhynchus)Topp ↑
Vi dro på familieferie med hele Follesø-klanen på Tenerife, en av kanariøyene. En av de store attraksjonene der er å dra på hvalsafari for å se grindhval som holder til på sørenden av øya.
Vi dro ut på sjøen med en staselig seilbåt, og etter kun 45 min så vi de første hvalene. Det var en gruppe som holdt seg forholdsvis i ro. De store handene lå i ro i overflaten mens de mindre beveget seg litt rundt. De var langt større enn vi hadde sett for oss. Flokken var på rundt 20 dyr, og vi fikk sett på de en times tid før vi vendte snuten mot fastlandet igjen.
Observasjoner
White-beaked dolphin - Kvitnos(Lagenorhynchus albirostris) Topp ↑
Kvitnos er en av delfinartene man har god sjanse å se i fjordene i Finnmark. Etter fantastisk fisketur i Laksefjorden ut langs Sværholdthalvøya fikk vi selskap av tre Kvitnos på vei hjem.
Observasjoner
Long-beaked common dolpin(Delphinus capensis) Topp ↑
På vei ut til dykking med bluesharks og mako, så vi en liten gruppe på 5 delfiner som fulgte båten langs siden. Det var røff sjø, så vanskelig å få noe bilde av de.
Observasjoner
Harbour porpoise - Nise(Phocoena phocoena) Topp ↑
Etter at Heges foreldre kjøpte seg hytte i Langfjorden i 2012 har vi sett niser hvert år. Vi har hatt flotte opplevelser med niser få meter fra båten, og kan sitte på stille sommerkvelder og høre blåsene fra dyrene som passerer flytebrygga.
Nisebaby
Sommeren 2015 dykket vi mye i Langfjorden på landstedet til Heges foreldre. Under ett av dykkene, på vei mot land så vi noe som lyste mot oss. Det var på rundt 15 meter, og først trodde vi det var en fisk, men ved nærmere undersøkelse viste det seg å være en død nise baby.
Vi tok den med på land for å undersøke den nærmere. Den veide rundt 5 kg og var 78cm lang. Etter litt research fant vi ut at dette var nesten 2kg under normal fødselsvekt for ei nise. Alle finnene var tydelig bøyd inn mot kroppen og skrukkete hud på den ene siden av kroppen vitnet om at den ganske nylig har ligget i bøy i mammas mage. På magen så vi også tydelige rester etter navlestrengen.
Det var lite tegn til at havet hadde begynt å fortære den lille kroppen, ingen mark eller merker etter fisk som har begynt å spise på den, så den var nok dødfødt kort tid i forveien. Livets harde realiteter gav oss en unik sjanse til å grundig studere dette flotte facinerende dyret.
Observasjoner
Flere bilder av nisebabyen
Common bottlenose dolphin - Vanlig delfin(Tursiops truncatus) Topp ↑
De "vanlige" grå delfinene finnes i store deler av verden, og vi ser de også ofte. Oftest på vei til et dykkested. Kun to steder har vi sett de i vannet, og det var på Galàpagos og på Umkoomas i Sør-Afrika.
Observasjoner
Humpback whale - Knølhval(Megaptera novaeangliae) Topp ↑
Vi så våre første knølhval på vei fra en dykkesite til en annen. Det var en mor med en kalv. Kalven hoppet og spratt flere ganger ut av vannet. Vi var ca 30 meter fra de.
Senere så vi en stor hann som hoppet i horisonten. Og fra land så vi flere ganger både blås og hopp.
Observasjoner
Dwarf Minke Whale - Dverg vågehval(Balaenoptera acutorostrata) Topp ↑
I 2008 bodde vi i Melbourne, og når vinteren var på sitt kaldeste dro vi nordover til Cairns og varmen. Her hadde vi booket oss inn på vårt første livaboard. Taka som båten het skulle ta turen nordover langs Great Barrier Reef og helt opp til Osprey Reef som ligger i Coral Sea.
Vi dro fra havn på ettermiddagen og hadde vårt første dykk morgenen etter. Etter endt dykk var det 4 Dvergvågehval og svømte rundt båten. Da var det bare å komme seg opp i båten og få montert fotoutsyret, og plumpe uti igjen med snorkelutstyr på.
De fire hvalene var kjempenyskjerrige og holdt seg lenge rundt båten. Når vi kjørte til neste dykke site et stykke unna, fulgte de etter og vi så de igjen etter neste dykk.