Vi så vår første hai i Egypt i 2007. Det er noe helt eget ved å se disse flotte, store fiskene i sine naturlige omgivelser. Siden da har vi dykket med mange arter, forskjellige steder i verden. Nedenfor er en liste over alle artene vi har sett under dykking og snorkling. For hver art er der og en oversikt over hvor og når vi har sett arten, samt en beskrivelse av haien og bilder vi har tatt selv.

Det er og gøy å oppsøke nye steder hvor vi har sjans å se arter vi ikke har sett før. Det gjør dykkingen enda mer spennende.

Så langt har vi sett 31 forskjellige arter i løpet av tiden vi har dykket. Det finnes per i dag 512 kjente haiarter, så det er fortsatt 475 arter vi ikke har sett.

Arter vi har sett

  1. Common angelshark(Squatina squatina)
  2. Lemon shark(Negaprion brevirostris)
  3. Great Hammerhead(Sphyrna mokarran)
  4. Piked/Spiny Dogfish - Pigghå (Squalus acanthias)
  5. Velvet Belly Lanternshark - Svarthå (Etmopterus spinax)
  6. Blackmouth Catshark - Hågjel (Galeus melastomus)
  7. Whitespotted Bambooshark (Chiloscyllium plagiosum)
  8. Coral Catshark (Atelomycterus marmoratus)
  9. Pelagic Thresher (Alopias pelagicus)
  10. Dark Shyshark (Haploblepharus pictus)
  11. Broadnose Sevengill Shark (Notorynchus cepedianus)
  12. Shortfin Mako Shark (Isurus oxyrinchus)
  13. Blue Shark (Prionace glauca)
  14. Puffadder Shyshark (Haploblepharus edwardsii)
  15. White Shark (Carcharodon carcharias)
  16. Tiger Shark (Galeocerdo cuvier)
  17. Blacktip Shark (Carcharhinus limbatus)
  18. Sand tiger shark (Carcharias taurus)
  19. Bull Shark (Carcharhinus leucas)
  20. Silky Shark (Carcharhinus falciformis)
  21. Galapagos Shark (Carcharhinus galapagensis)
  22. Scalloped Hammerhead Shark(Sphyrna lewini)
  23. Caribbean Reef Shark(Carcharhinus perezi)
  24. Nurse Shark (Ginglymostoma cirratum)
  25. Whale Shark (Rhincodon typus)
  26. Blind Shark (Brachaelurus waddi)
  27. Spotted Wobbegong Shark(Orectolobus maculatus)
  28. Silvertip Shark (Carcharhinus albimarginatus)
  29. Grey Reef Shark (Carcharhinus amblyrhynchos)
  30. Whitetip Reef Shark (Triaenodon obesus)
  31. Zebra Shark (Stegostoma fasciatum)
  32. Blacktip Reef Shark (Carcharhinus melanopterus)

Common angelshark(Squatina squatina) Topp ↑

Englehaien er en relativt stor flathai, med store, flotte brystfinner som kan ligne vinger, noe som nok har bidratt til at den fikk trivialnavnet sitt.

Den graver seg ofte ned i sanden slik skatene gjør. Der ligger den tålmodig og venter på byttet før den bykser fram og glefser i seg det som kommer for nære. Den spiser flatfisker, skater så vel som skalldyr.

Tidligere har englehaien vært å finne på norskekysten, men nå er bestandene betydelig redusert grunnet overfiske, og arten har status nært truet. Den sikreste plassen å finne englehaien nå er rundt Kanariøyene.

Englehaien kommer opp på grunnere vann på vinteren for å pare, og får kull med 7 - 25 unger om sommeren.

Observasjoner

Lemon shark - Sitronhai (Negaprion brevirostris) Topp ↑

Observasjoner

Et lite klipp av sitronhaiene - full edit kommer til uka. 🍋🦈

Publisert av Jonas Follesø Fredag 2. februar 2018

Great Hammerhead(Sphyrna mokarran) Topp ↑

Observasjoner

Edit from our great hammerhead (Sphyrna mokarran) dive last Tuesday on Bimini in The Bahamas. It's truly mesmerizing to sit and watch as these +3.5m sharks glide past, and we are thankful for having the opportunity to seek out experiences like this. Shark diving is an important source of income for The Bahamas, with an annual contribution of more than $113.8 million to the economy (according to a 2017 study: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320716307224). Diving with local companies like Neal Watson's Bimini Scuba Center, and staying on the islands, is a good way to ensure that the local communities benefit from the shark economy, which in turn helps protect these vulnerable species. 🦈💙🇧🇸️

Publisert av Jonas Follesø Mandag 5. februar 2018

Piked/Spiny Dogfish - Pigghå (Squalus acanthias) Topp ↑

Helt siden vi så de første klippene av store pigghåstimer utenfor Reve på Jærkysten for noen år siden har dette vært høyt på ønskelisten over dykkeopplevelser. Nå var tiden endelig kommet, og onsdag fløy vi til Stavanger for å dykke på Reve sammen med organisasjonen Hjelp Havets Haier ledet av Fredrik Myhre. Raymond Hobberstad fra Stavanger Dykkersenter er lokal kjentmann og organiserer båt, luftfylling og alt det praktiske.

Dykkingen foregår på ca 18-20 meters dyp i havet utenfor Reve Havn. De siste årene har blitt observert store stimer på opp til flere tusen pigghåer.

Pigghåen brukes som mat, men går ofte under andre navn som “fish n chips”, “rock salmon”, “huss”, “small salmon” og “sea eel” avhengig av hvor man får haien servert. I Norge tillater myndighetene 15% bifangst av pigghå avregnet på halvårsbasis for yrkesfiskere. Halvårlig avregning er problematisk, da det åpner for at fiskere i perioder hvor det er mye pigghå i et område kan levere fangster primært bestående av pigghå. Dersom denne bifangsten var avregnet ukesvis ville fiskerne i større grad måtte holde seg unna områdene hvor pigghåen er, i de periodene av året den samler seg i store stimer på begrensede områder – som på Jærkysten.

Volumet av pigghåfiske i 2015 var i følge årsrapporten til Norges Råfisklag på 93 tonn og 616 000 kr. Det er med andre ord et marginalt fiske målt i kroner, men utgjør likevel en fangst på over 12 000 pigghåer årlig (hunnene kan bli 160 cm veie over 9 kg, mens hannene som regel blir 90 cm og 6-7 kg).

Les Jonas sin Facebook Note om turen til Reve.

Observasjoner

Velvet Belly Lanternshark - Svarthå (Etmopterus spinax) Topp ↑

Denne gangen var det Jonas tur til å stå på land når haien var i nærheten. Vi dykket på samme plassen som vi hadde gjort den foregående helgen. Her finner man ofte havmus, men kan også være heldig å få Svarthå, og det var vi.

Svarthåen var ikke spesielt stor, rundt 20-30 cm og veldig rask. Det ble ikke spesielt bra video av den, da den var så nyskjerrig at den kom helt opp i linsa. Vi hadde to stk på dykket, men har hørt historier om dykk med opp til 5 Svarthå på en gang. Håper på å se flere Svarthå på denne plassen i fremtiden.

Svarthåen er egnetlig en dypvannshai, men kommer grunnere på høsten.

Observasjoner

svarthå
I starten ei havmus, men så kommer Svarthåen inn fra siden

Blackmouth catshark - Hågjel (Galeus melastomus) Topp ↑

Vår første norske hai ble en Hågjel, eller Blackmouth catshark som den heter på Engelsk. Den er en av 9 haiarter som anses som vanlige i Norske farvann.

Jonas var så heldig å få se den under Divers Night 08. november. Egentlig skulle vi begge være dykkeledere under arrangementet til klubben, men pga. sykdom hos en av de andre dykkerne (som da tok rollen som dykkeleder på land) ble det mulighet for Jonas til å være med.

Haien lå og slappet av på mudderbunn på 17 meters dyp. Dykket ble gjort ca. klokken 20:00, og på denne tiden av året er det helt mørkt på det tidspunktet. Hågjel lever normalt på dypet, helt ned til 1500m, men går inn på grunnere vann om kvelden/natten på senhøsten. Den er derfor mulig å se flere steder på dykkbar dybde i Trondheimsfjorden på denne tiden av året.

Det engelske navnet har haien fått for den svarte fargen på innsiden av munnen. Hågjel er en liten hai, som spiser bløtdyr, krepsdyr og små fisker.

Observasjoner

Whitespotted Bambooshark (Chiloscyllium plagiosum) Topp ↑

Gato Island er en liten øy ca en time nord for Malapascua. Vi ble med Evolution Divers på dagstur hit. Vi fortalte dykkeguide Jess at vi hadde veldig lyst å prøve å finne en Bambooshark.

De fleste Bamboo-haiene er aktive om natten, og hviler om dagen under stener og i sprekker i korallrevet. De trenger ikke bevege seg for å puste, så de ligger å slumrer i en sprekk. Utstyrt med lykter tittet vi under alle stener og i alle sprekker, og etter kort tid fant Jess denne krabaten godt gjemt langt under en korall.

Denne haien hadde vi først feilaktig identifisert som en Brownbanded Bambooshark på grunn av de brunde båndene. Etter å ha studert flere bilder og bøker, ser vi at dette er en nær voksen Whitespotted Bambooshark. Man kan fortsatt se de hvite prikkene på kroppen, sammen med de brune båndene.

Bamboo-haiene er ofte brukt som akvariefisk, og tilpasser seg greit et liv i et større akvarie, hvor de også formererer seg. Vi foretrekker selvsagt å se de i det fri hvor de hører hjemme.

De jakter om natten etter små fisker og virvelløse dyr. Den er oviparous, som betyr at den legger egg.

Bamboo-haiene sine brystfinner har muskler, og kan brukes til å gå om den må forflytte seg om den blir fanget av synkende tidevann. Den kan og overleve lenge over vann.

Observasjoner

Nærbilde av haien
Nærbilde av haien
Denne er i ferd med å miste de brune båndene, som nesten forsvinner helt hos fullvoksne individer
Denne er i ferd med å miste de brune båndene, som nesten forsvinner helt hos fullvoksne individer

Coral Catshark (Atelomycterus marmoratus) Topp ↑

Denne arten hadde vi først feilaktig identifisert som en ung Whitespotted Bambooshark. Etter å ha studert flere bilder på nett, ser vi at dette er en Coral Catshark.

Whitespotted Bambooshark har små barter forran neseborene, mens Coral Catsharken ikke har dette. Mønsteret passer og helt med bilder vi har sett av andre Coral Catsharks.

Coral Catshark er i familie med Puffadder Shysharken og Dark Shysharken vi så i Sør-Afrika.

Haien jakter om natten etter små fisker og virvelløsedyr.

Observasjoner

Coral Catshark som gjemmer seg under en korall
Coral Catshark som gjemmer seg under en korall
Coral Catshark som gjemmer seg under en korall
Coral Catshark som gjemmer seg under en korall

Pelagic Thresher (Alopias pelagicus) Topp ↑

Pelagic Thresher er en av tre arter thresher shark, som hører hjemme i Mackerel familien. Disse haiene kjennetegnes av den lange elegante halen, som ofte er like lang som kroppen. Thesherene bruker halen som en pisk til å svimeslå stimfisker.

Monad Shoal utenfor Malapascua i Filippinene er det eneste stedet i verden hvor man regelmessig kan se disse flotte haiene. De oppholder seg normalt på dypere vann, men på Monad Shoal kommer de opp fra 200 m dyp og inn på platået på ca 20-25m dyp. Haiene kommer inn hit for å få hud, munn og gjeller renset for parasitter av Bluestreak og Moon Cleaner Wrasse.

Haiene kommer inn på Monad Shoal om natten, så for å se haiene går man i vannet ved soloppgang, før haiene forsvinner ned i dypet igjen.

Pelagic Thresher er mindre enn Common Thresher. Man kan og se forskjell på artene ved at Common Thresher er hvit på magen, og opp over brystfinnene. Pelagic Thresher er lys kun under brystfinnene. I tillegg er Pelagic Thresher mindre, og har rundere brystfinner.

Vi så Thresher haier på 9 av 10 dykk på Monad Shoal.

Observasjoner

Pelagic Thresher Shark, Monad Shoal, Malapascua, Filipinene
Pelagic Thresher Shark, Monad Shoal, Malapascua, Filipinene

Dark Shyshark (Haploblepharus pictus) Topp ↑

Dark Shyshark er en nær slektning av Puffadder Shyshark som vi så i Mossel Bay. Den eneste synlige forskjellen er et litt annet mørkere mønster uten de tydelige hvite prikkene.

Dark Shyshark finnes kun i sørlige deler av Namibia og Sør-Afrika, og arten er utsatt på grunn av sin begrensede geografiske utbredning. Navnet Shyshark har den fått på grunn av oppførselen hvor den krøller seg sammen til en ring og skjuler øynene med halen når den blir redd.

Dark Shyshark sin reproduksjonstrategi er oviparous, som vil si at den legger egg. Den legger to og to egg om gangen, som klekker etter 6 til 10 måneder.

Observasjoner

, 2015
Dark shyshark i tareskogen i Simon's Town

Broadnose Sevengill Shark (Notorynchus cepedianus) Topp ↑

Etter vi hadde vært å sett på Shortfin Mako Shark og Blue Shark stoppet vi i tareskogen utenfor Simon's Town for å se på Broadnose Sevengill Sharks. Dette er den eneste haien med syv gjellåpninger. Den har en kraftig kropp, bredt hode med butt snute, og kun en ryggfinne.

Haien tilhører Cow shark familien, en familie som regnes for å være de mest primitive haiene. Grunnen til dette er at disse haiene har utviklet seg minst fra de forhistoriske forfedrene til alle dagens haiarter. Den har og en norsk slektning i Bluntnose sixgill shark (Kamtannhai, Hexanchus griseus).

Så snart vi hoppet i vannet og gikk ned i tareskogen dukker haiene opp. De svømte helt rolig forbi oss på under en meters avstand og virket veldig nyskjerrige på oss, men uten den samme iveren som blåhaien.

Observasjoner

Shortfin Mako Shark (Isurus oxyrinchus) Topp ↑

På samme dykk som vi så Blue Shark så vi og to Shortfin Mako Shark. Dette er verdens raskeste hai, og kan nå en toppfart på 50 km/t.

Vi fikk et flott møte med to stykker som holdt seg i området under hele dykket vårt. Flere ganger kom den nære for å undersøke oss, men den var samtidig langt mer forsiktig enn blåhaiene. Man kunne tydelig se på den ene at den var ung da de har et mørkt område på nesetippen.

Shortfin Mako Shark er en makrell hai, og i samme familie som hvithaien. Håbrann som finnes i norske farvann er og en slektning av denne haien.

Observasjoner

Blue Shark (Prionace glauca) Topp ↑

Blue Shark er en av våre favoritt haier. Den er en hai som holder til ute på det åpne hav, fra overflaten og ned til 350 meters dyp. Dette er ikke en hai man normalt treffer under dykk på grunt vann og på koraller.

Vi reiste til Simon's Town utenfor Cape Town hvor vi dro ut på dykketur med Shark Explorers. De arrangerer en dykketur som går langt til havs sør for Cape Point, det sør-østligste punktet i Afrika. Vi måtte hele 40 km fra land før vi fant en varm sidestrøm fra Agulhas strømmen. Her var vannet 3-4 grader varmere, og blåhaiene jakter fisk og akkar i denne strømmen.

Etter 10-15 minutter med chumming (tønne med sardiner som sprer god lukt i vannet) dukket 4 Blue Sharks opp. De er veldig nysgerrige og kommer helt nære for å undersøke. Et par ganger måtte vi puffe de unna for at de ikke skulle blir for nærgående.

Blue Shark har blitt oversvert i norske farvann, fra Varangerfjorden til svenskegrensen.

Observasjoner

Simon's town Sør-Afrika, 2015
Nærgående Blue Shark

Puffadder Shyshark (Haploblepharus edwardsii) Topp ↑

Puffadder Shyshark er den minste haien vi har sett. Navnet sitt (shyshark) har den fått fra oppførlsen den har når den blir redd. Da snurrer den seg sammen som en ball og prøver å skjule øynene med halen.

Den andre delen av navnet, puffadder, har den fått på grunn av mønsteret på skinnet. Den har samme farge og mønster som Puffadder slangen som lever i Sør-Afrika.

Haien er en del av gruppen med haier som kalles for cat sharks på grunn av sine avlange kattelignende øyne.

Vi fikk sett Puffader Shysharken under et dykk fra havna i Mossel Bay sammen med Electrodive. Haien holder til helt inne ved land, på 6-8m dyp.

Observasjoner

White Shark (Carcharodon carcharias) Topp ↑

Hvithaien er selve sjefen av alle haier. Den kanskje mest ikoniske, fryktede og misforståtte haien av alle. Det er den største av haiene som jakter og ikke spiser plankton.

De fleste som ser Hvithai gjør dette under burdykking i Sør-Afrika, Mexico eller Australia. Vi var derimot så ekstremt heldige at vi fikk se en under dykk på Aliwal Shoal! Dette er ekstremt sjeldent. På Youtube finnes det bare to klipp av dykkere som har fått hvithai på film fra Aliwal. Eieren av Scuba Addicts har selv aldri sett en under dykking, og guiden vår Matt har kun en gang tidligere sett Hvithai.

Haien vi så kom inn på et dykk med åte. Det var allerede 40-50 Blacktip Sharks i vannet når Hvithaien dukket opp etter ca 10 minutter. Den sirklet oss to ganger før den forsvant. Jonas var heldig og kom i god posisjon til å få flotte bilder. Sikten og lyset var godt, så han fikk virkelig sett haien på nært hold. Dykkeguide Matt estimerte haien til å være mellom 3.5 m og tett opp til 4 m stor.

Etter dykkingen på Aliwal Shoal stoppet vi en helg i Gansbaai, ofte omtalt som "Great White Capital" i Sør-Afrika. Her var vi ute på tre turer med tradisjonell burdykking. Å se haien i kaldt vann med dårlig sikt inne i et bur kan selvsagt ikke sammenlignes med å se den slik vi gjorde i Aliwal Shoal.

Burdykkingen fungerer slik at de chummer vannet med fiskeavfall fra laks blandet med vann. Dette lager duft i vannet som tiltrekker seg haiene. Når en hai dukker opp bruker manskapet et tau med et stykke tunfisk til å lokke haien opp til overflaten.

Vi hadde 5-7 haier innom båten på hver av turene. De største var i overkant av 4 m. For å skåne haiene skal selskapene som driver med burdykking unngå at haien får tak i og spiser opp agnet. De skal og unngå å dra haien på buret. Her opplevde vi at selskapet vi var ute med ikke oppererte i henhold til god praksis.

Observasjoner

White Shark, Aliwal Shoal 2015
White Shark

Tiger Shark (Galeocerdo cuvier) Topp ↑

Tigerhaien er den nest største rovfisken etter Hvithaien. Det er og en av de flotteste haiene, med sine karikaristiske tigerstriper. Å få dykke med disse store haiene på Aliwal Shoal var en fantastisk opplevelse!

Tigerhaien er sky av seg, og det gikk ganske lang tid før den turte komme nær tønnene med åte. Vi så Tigerhai tre av dagene, hvor den siste dagen var helt klart best. Her hadde vi tre haier, den største over 3.5 m lang, som holdt seg rundt oss og flere ganger kom helt nærme.

Vi var også heldige og fikk sett en stor hunnhai som var tydelig drektig.

Tigerhaien er kjent for å være altetende, og spiser fisker, havpattedyr, skilpadder, blekksprut, skater og andre haier.

Observasjoner

Store sorte øyne
Bred snute

Blacktip Shark (Carcharhinus limbatus) Topp ↑

Blacktip Shark er en hai vi ikke har sett før, så dette ble art nummer 16 vi ser under dykking. Denne arten kan bli opp til 280 cm lang, og veie 123 kg. Haiene vi så var forholdsvis store, og må ha vært fullvoksne. Blacktip finnes i alle verdens hai, i tropisk og subtropisk vann. Den spiser primært fisk, og en og annen skate eller andre små haier. Den jakter ved soloppgang og solnedgang.

Blacktip Shark føder levende unger etter et 12 mnd langt svangerskap, og får normalt 4-7 unger som er mellom 55-60 cm ved fødsel. Blacktip Shark er haien man har størst sjanse å se på Aliwal Shoal hele året. Blacktip fiskes både av sportsfiskere og komersielle fiskere, og kjøtt, lever og finner brukes. Flere av haiene vi så hadde tydelige arr og kroker i munnvikene etter mislykket fiske. Arten er definert som nær truet, og er utsatt for overfiske pga. sin trege reproduksjon.

Observasjoner

Blacktip Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Krokskadet hai med skjevt smil
Blacktip Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Pilotfisk og remora
Blacktip Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Haien hilser på remoraen

Sand tiger shark (Carcharias taurus) Topp ↑

Sand tiger shark er også kjent som Grey nurse shark og Ragged-tooth shark eller bare raggie. Dette er den femtende haiarten vi ser på dykk. Sand tiger sharks både i Sør-Afrika og Australia forflytter seg over store strekninger i løpet av året.

Sand tiger shark har en formeringsstrategi som heter intrauterine cannibalism. Det betyr at det er ca 50 embryer, men når den første blir ca 10cm stor spiser den opp alle søksnene sine i magen til moren, og kun den sterkeste overlever. Denne blir født om sommeren langs kysten av Eastern-Cape i Sør-Afrika. De formerer seg ca hvert tredje år. Da svømmer de nordover mot Aliwal Shoal som ligger litt sør for Durban, hvor de i perioden Juli til November samles i stort antall for å parre seg. På sensommeren befinner de seg lengere nord, helt oppe ved Maputo i Mosambik. På høsten beveger de seg tilbake sørover til kaldere vann for å føde. Totalt forflytter de seg over 3000km langs kysten av det sørlige Afrika.

Den har et karikaristisk utseende, og svømmer med åpen munn og tre rader med tenner på tørk. De jakter om natten og spiser fisk, skater og andre mindre haier. Sand tiger sharks er en truet art.

Observasjoner

Sandtiger Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Sandtiger Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Sandtiger Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika
Sandtiger Shark, Aliwal Shoal, Sør-Afrika

Bull Shark (Carcharhinus leucas) Topp ↑

Bull Shark er en hai med ufortjent dårlig rykte. Det er bekreftet at den har stått bak en del angrep på mennesker. Disse angrepene skyldes hovedsaklig at Bull Shark ofte befinner seg i samme område som mennesker.

Bull Shark trives i grunt vann nære kysten og i elver. Bull Shark er den haien som best tåler ferskvann, og den er observert helt oppe i Illinois i Mississippi, og hele 4000km oppe i Amazonas.

Bull Shark er en stor og kraftig hai. Den største registrerte vekten er 315kg, og hunnene kan bli opp til 340cm.

Vi har sett Bull Shark ved to anledninger. Når vi var på Cuba la vi turen innom Santa Lucia for å se disse flotte haiene. Her fikk vi to flotte dykk med 4-5 fullvoksne hun-haier. På Playa del Carmen i Mexico er det og populært å dykke med haiene. Her tok vi et PADI Speciality kurs, som bestod av to dykk med Bull Shark, samt en del teori hvor vi lærte mer om haien.

Observasjoner

Bull Shark, Santa Lucia, Cuba
Bull Shark, Santa Lucia, Cuba
Bull Shark som snuser seg fram til en matbit, Santa Lucia, Cuba
Bull Shark som snuser seg fram til en matbit, Santa Lucia, Cuba

Silky Shark (Carcharhinus falciformis) Topp ↑

Silky Shark så vi ved to anledninger på Wolf Island, Galápagos. Det er en forholdsvis lang og slank hai. Det er en av de vanligste haiene å finne i den pelagiske-vannsonen (ikke nære bunnen, og ikke nære overflaten), og den finnes i tropisk vann i hele verden.

Silky Shark er kjent for være nysgerrig, og svømmer ofte opp til dykkere. Begge gangene vi så Silky Shark på Galápagos var under sikkerhetsstoppet eller før vi gikk ombord i båten. Da kom de flere ganger opp mot oss før de snudde og svømte ned igjen.

Vi fikk desverre ikke noe godt bilde av Silky Shark, så illustrasjonen nedenfor er hentet fra boken Sharks of the World.

Observasjoner

Illustrasjon Silky Shark (Sharks of the World)
Illustrasjon Silky Shark (Sharks of the World)

Galapagos Shark (Carcharhinus galapagensis) Topp ↑

Galapagos Shark er en annen hai vi så ved flere anledninger på Galápagos. Dette er en forholdsvis stor hai med slank kropp. På Wolf Island så vi på ett dykk rundt 50 Galapagos Shark som svømte på rekke etter hverandre. De største var godt over 3m. Galapagos Shark er stor nok til å spise av sjøløvene som lever på Galápagos. Til tross for navnet finnes den andre steder enn på Galápagos. Den finnes rundt om i verden i nærheten av øyer med varmt-temperert til tropisk vann.

Observasjoner

Galapagos Shark, Wolf Island, Galápagos
Galapagos Shark, Wolf Island, Galápagos

Scalloped Hammerhead Shark(Sphyrna lewini) Topp ↑

Haien vi har sett flest ganger, og i størst antall, er Scalloped Hammerhead Shark. Dette er hammerhaien man ser oftest på Galápagos. Mange har kanskje sett bilder og film av store stimer med hammerhai. Da er det som regel Scalloped Hammerhead Shark som er arten. På Galápagos har man god sjanse å se disse store stimene på de nordlige øyene Wolf og Darwin. Her går haiene i stim, og kommer inn mot øyene for å få huden sin renset for parasitter og bakterier. Hunnene har ofte bitt fra hannene etter parring, og trenger å få renset sårene for å unngå infeksjoner. Vi så og 30-40 Scalloped Hammerhead Sharks på dagstur fra Santa Cruz ut til Gordon Rocks, så det er fult mulig å se disse haiene på Galápagos uten å dra på en dyr livaboard tur til de nordlige øyene.

Observasjoner

Stim av Scalluped Hammerhead Sharks på Wolf Island, Galápagos, Ecuador
Stim av Scalloped Hammerhead Sharks på Wolf Island, Galápagos, Ecuador
En stor Scalloped Hammerhead Shark på Darwin Island, Galápagos, Ecuador
En stor Scalloped Hammerhead Shark på Darwin Island, Galápagos, Ecuador
Scalloped Hammerhead Sharks på Gordon Rocks, Galápagos, Ecuador
Scalloped Hammerhead Sharks på Gordon Rocks, Galápagos, Ecuador

Caribbean Reef Shark(Carcharhinus perezi) Topp ↑

Caribbean Reef Shark fikk vi sett på dagstur fra Caye Caulker og ut til The Blue Hole utenfor Belize. Vi så den på alle tre dykkene på denne turen. Caribbean Reef Shark hører til Requiem Shark familien, og har et klassisk hai-utseende. Den minner veldig om en Grey Reef Shark. På dykket vårt på Half Moon Caye traff vi en nysgerrig Caribbean Reef Shark som kom helt nære for å undersøke oss nærmere, før den svømte videre.

Observasjoner

Caribbean Reef Shark, Half Moon Caye, Belize
Caribbean Reef Shark, Half Moon Caye, Belize

Nurse Shark (Ginglymostoma cirratum) Topp ↑

Nurse Shark så vi mange av dykkene våre utenfor Cozumel. Nurse Shark er en rolig hai som ofte ligger på sandbunnen og slapper av. Den har ikke vanlige spisse tenner. Den har avrundede tenner som ser ut som knoklene på en knyttneve. Disse bruker den til å knuse skjell og krepsdyr. Den kan og suge maten ut av sneglehus eller skjell med en kraft fire ganger kraftigere enn en vanlig støvsuger. Den minner litt om Zebra Shark, og har en lang elegant hale og brede brystfinner.

Nurse Sharks, Caye Caulker, Belize
Nurse Sharks, Caye Caulker, Belize
Nurse Sharks, Caye Caulker, Belize
Nurse Shark, Cozumel, Mexico

Whale Shark (Rhincodon typus) Topp ↑

Whale Shark er verdens største fisk. Den kalles hvalhai på grun av sin store størrelse, og oppførsel, som minner om en hval. Den spiser primært zoo-plankton, som den spiser ved å suge inn og filtrere store mengder vann. Til tross for sin store størrelse er hvalhaien helt harmløs. Fram til 1986 var arten kun observert 320 ganger. Siden da har noen av hvalhaiens kjerneområder blitt oppdaget. Vi reiste til Isla Mujeres i Mexico i August 2014 for å endelig få svømme med disse enorme haiene. Fra midten av Juni til midten av September samles et stort antall hvalhai utenfor Isla Mujeres / Isla Cotoy for å spise plankton. Den ene dagen vi var ute må det ha vært minst 45-50 hvalhai i vannet. Vi var og heldig å se hvalhai på Utila i Honduras, som er en annen hotspot for å se hvalhai.

Til tross for sin store størrelse er det mange mysterier knyttet til hvalhaien. Man vet veldig lite om hvordan de formerer seg, og hvor de små hvalhaiene er. Utenfor Mexico, Hondruas og Mosambik er det stort sett unge hanner i størrelsen 4-7m som blir observert. Den eneste plassen man jevnlig ser de store hunnene er på Wolf og Darwin i Galapagos. Her var vi heldig å fikk se 10-12m lang gravid hunn hvalhai. Man vet ikke hvor baby hvalhaiene er. Små, levende hvalhaier er kun observert 3-4 ganger. Hvor hunnene føder ungene, og hvor ungene befinner seg, er et av mysteriene forskere forsøker å finne ut. Denne informasjonen vil være viktig for å etablere tiltak for å bevare bestanden.

Mot slutten av reisen vår besøkte vi Donsol i Filippinene som er en hotspot for hvalhai fra Desember til Juni hvert år. Her var vi ute på havet tre dager, og så 4-5 stk. hver av dagene. Sikten var ikke like god som i Mexico, men det var likevell en flott opplevelse.

Observasjoner

Whale Shark som svømmer, Isla Mujeres, Mexico

Blind Shark (Brachaelurus waddi) Topp ↑

Blind Shark er en liten hai som trives på stenete havbunn hvor den kan gjemme seg mellom stenene. Til tross for navnet er haien ikke blind. Navnet har den fått av fiskere på grunn av måten den trekker øynene inn og lukker de når den tas ut av vann. Da ser det ut som den ikke har øyne. Vi så en Blind Shark som gjemte seg mellom noen stener på Julian Rocks.

Vi fikk desverre ikke noen gode bilder av Blind Sharken. Illustrasjonen nedenfor er fra boken Sharks of the World.

Observasjoner

Illustrasjon Blind Shark (Sharks of the World)
Illustrasjon Blind Shark (Sharks of the World)

Spotted Wobbegong Shark(Orectolobus maculatus) Topp ↑

Wobbegong Shark er litt snåle haier. De blir forholdsvis store og ligger rolig på bunnen uten å bry seg særlig om dykkere. Man kan komme svært nært haien. Den brukes som mat i Australia, og bestiller du fish and chips er det god sjanse for at det er Wobbegong du får servert. Vi så masse Wobbegong på alle våre dykk på Julian Rocks.

Observasjoner

Fire Wobbegong Shark som har gjemt seg i en hule med reker som sitter i inngangen. De venter på blekkspruter som skal fange rekene, så fanger de blekkspruten.
Fire Wobbegong Shark som har gjemt seg i en hule med reker som sitter i inngangen. De venter på blekkspruter som skal fange rekene, så fanger de blekksprutene.
Spottet Wobbegong Shark, Byron Bay, Australia
Spottet Wobbegong Shark, Byron Bay, Australia

Silvertip Shark (Carcharhinus albimarginatus) Topp ↑

Under haimatingen på Osprey Reef dukket tre store Silvertip Shark opp. Dykkeguidene fortalte at de store haiene med hvit finnetupp var Oceanic Whitetip Shark, noe vi har tatt for god fisk i flere år. Etter å ha studert bildene og lest litt mer om artene, ser vi at disse må ha vært Silvertip Shark. Begge artene hører til Requiem Shark familien, og er omtrent like store. Begge har tydelige hvite finnetupper. Det som skiller artene, er at Oceanic Whitetip har svært store brystfinner og ryggfinne som er avrundet. Silvertip har spissere finner som er en del mindre, som stemmer mer med de vi så.

Spent dykker med Silvertip Shark i bakgrunnen, Osprey Reef, Australia
Spent dykker med Silvertip Shark i bakgrunnen, Osprey Reef, Australia
Masse Grey Reef Shark som gjør seg klar til mating på Osprey Reef
Seks Grey Reef Shark under, en Silvertip Shark øverst, Osprey Reef, Australia
Silvertip Shark. De spisse finnene skiller den godt fra Oceanic Whitetip Shark. Osprey Reef, Australia
Silvertip Shark. De spisse finnene skiller den godt fra Oceanic Whitetip Shark. Osprey Reef, Australia

Grey Reef Shark (Carcharhinus amblyrhynchos) Topp ↑

Vi hadde tre flotte dykk på Osprey Reef i Australia som en del av en liveaboard tur. Det andre dykket på Osprey Reef var et rent haidykk, hvor instruktørene matet haiene med frosne tunfisk hoder. Under matingen så vi Grey Reef Shark, Whitetip Reef Shark, Blacktip Reef Shark og Silvertip Shark. Arten det var klart flest av, var Grey Reef Shark. I Australia kaller de disse Grey Whaler, men det er snakk om samme hai. Vi så Grey Reef Shark på nytt i Mosambik.

Observasjoner

Grey Reef Shark med Whitefin Sharksucker's (Echeneis neucratoides) på Osprey Reef, Australia
Grey Reef Shark med Whitefin Sharksucker's (Echeneis neucratoides) på Osprey Reef, Australia
Masse Grey Reef Shark som gjør seg klar til mating på Osprey Reef
Masse Grey Reef Shark som gjør seg klar til mating på Osprey Reef, Australia
Kraftig Grey Reef Shark sett på The Office, Tofo, Mosambik
Kraftig Grey Reef Shark sett på The Office, Tofo, Mosambik

Whitetip Reef Shark (Triaenodon obesus) Topp ↑

Whitetip Reef Shark er den haien vi har sett flest ganger under dykking. Vi har sett den i Australia, Mosambik og Galapagos. Whitetip Reefshark er en mellomstor hai med slank kropp. På dagtid ligger den ofte å slapper av på bunnen. Om natten jakter den på korallrevene. Whitetip Reef Shark er en av få haiarter som jakter i flokk.

På liveaboard tur til Apo Reef i Filippinene så vi Whitetip Reef Shark på 9 av 10 dykk.

Observasjoner

Whitetip Reef Shark, Saxton Reef
Whitetip Reef Shark, Saxton Reef, Australia
Whitetip Reef Shark, Osprey Reef
Whitetip Reef Shark, Osprey Reef, Australia
Whitetip Reef Shark, Los Tuneles
Whitetip Reef Shark, Los Tuneles, Galapagos

Zebra Shark (Stegostoma fasciatum) Topp ↑

Zebra Shark var den første haien vi så under dykking. Dette er en forholdsvis vanlig hai i Thailand, hvor den også kalles Leopard Shark. Dette navnet er feil, da det finnes en annen art med dette navnet som lever på vestkysten av USA, og ser helt annerledes ut. Zebra Shark ligger ofte rolig på sandbunnen og slapper av. Når den svømmer er den svært elegant med den lange halen.

Vi har desverre ingen gode bilder av Zebra Shark. Illustrasjonen nedenfor er fra boken Sharks of the World.

Observasjoner

Illustrasjon Zebra Shark (Sharks of the World)
Illustrasjon Zebra Shark (Sharks of the World)

Blacktip Reef Shark (Carcharhinus melanopterus) Topp ↑

Blacktip Reef Shark så vi flere ganger i Thailand under dykking og snorkling. Haien tilhører familien Requiem Shark. Utseende på Requiem Sharks er hva folk flest forbinder med hai. På Phi Phi er det mange operatører som tilbyr snorkleturer hvor man nesten garantert får sett haiene. Blacktip Reef Sharks jakter inne på korallrevene tidlig om morgenen. Vi fikk tips om en strand på Phi Phi, Hin Pae, hvor man kunne snorkle 50-60m ut ut å se haiene. Her så vi 6-8 haier som svømte rundt på ca 1.5-2m dypt vann i jakt på en matbit en tidlig morgen. Senere har vi sett Black Tip Reef Sharks i Australia på Osprey Reef.

Observasjoner

Blacktip Reef Shark, Palong North
Blacktip Reef Shark, Palong North, Thailand
Blacktip Reef Shark, Hin Pae
Blacktip Reef Shark, Hin Pae, Thailand